Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Hoe maak je een verlichtingsplan voor de badkamer?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0
Hoe maak je een verlichtingsplan voor de badkamer?

Verlichting is in iedere ruimte van het huis nodig, dus ook de badkamer. Toch komt er bij het uitzoeken van badkamerverlichting meer kijken dan bij het uitzoeken van bijvoorbeeld verlichting in de slaapkamer. Er zijn namelijk andere factoren die invloed hebben op de verlichting. Het is daarom verstandig om een badkamer verlichtingsplan te maken voor je nieuwe verlichting koopt. In deze blog lees je hoe je een verlichtingsplan voor de badkamer maakt.

Wat is een verlichtingsplan voor de badkamer?

Een verlichtingsplan is een soort plattegrond van de badkamer waarin je aangeeft op welke plekken de lichtpunten komen en welke lichtfunctie de verlichting heeft. Denk hierbij aan de keuze voor functionele verlichting of sfeerverlichting. In het plan houd je rekening met verschillende aspecten zoals de afmetingen van de badkamer, de indeling, de functies van de ruimte, de persoonlijke voorkeuren en natuurlijk de gewenste stijl. 

Onderstaand lees je stap voor stap hoe je het slimst een verlichtingsplan maakt voor de badkamer. 

Stap 1: Maak een plattegrond van de badkamer

De plattegrond van jouw badkamer is de basis van een verlichtingsplan. Je kunt ervoor kiezen om zelf een plattegrond van de badkamer op schaal te tekenen, maar je kunt ook online op zoek naar tools om het wat visueler in kaart te brengen. Ongeacht hoe je het badkamer verlichtingsplan gaat vormgeven, is het verstandig om in je plattegrond ook deuren, ramen, wastafels, douche/bad, toilet en eventuele andere meubels op te nemen. Dit zal je helpen om een duidelijk overzicht te krijgen van de beschikbare ruimte en mogelijke locaties voor verlichtingsarmaturen.

Stap 2: Identificeer de verschillende zones in de badkamer

De badkamer kan worden onderverdeeld in verschillende functionele zones, zoals de wastafel zone, douche/badzone, toilet zone en algemene zone. Elk van deze zones heeft verschillende verlichtingsbehoeften.

 

Zoals je in de afbeelding kunt zien, heeft ook de vochtigheid van een zone invloed op de beste keuze voor verlichting in de badkamer. Je wilt immers niet dat je verlichting niet goed tegen vocht kan en na een tijdje al kapot gaat. De bovenstaande afbeelding helpt je goed om de juiste IP waarde te kiezen. Ook over de keuze voor IP waarde hebben wij een blog geschreven. Al zit je met IP65 badkamer spots meestal goed. In sommige gevallen zijn IP44 badkamer spots ook voldoende, maar niet in de douchezone.

Stap 3: Bepaal de juiste lichtsterkte

De behoefte aan verlichting zal niet in elke zone hetzelfde zijn. Bij de wastafel heb je meer behoefte aan helder en fel licht omdat dit de plek is waar de persoonlijke verzorging plaatsvindt. In de douche daarentegen is dat een stuk minder nodig. Noteer daarom in het lichtplan welke lichtsterkte je per zone wilt. 

Stap 4: Kies de juiste verlichtingsarmaturen

Nu je weet welke zones welke soorten verlichting nodig hebben, kun je de juiste verlichtingsarmaturen selecteren. Voor de wastafelzone is het ideaal om te kiezen voor spiegelverlichting, terwijl in de douche/badzone waterdichte inbouwspots geschikt zijn. In de algemene zone kun je bijvoorbeeld plafondlampen of een hanglamp gebruiken die ook een groot deel van de ruimte voorziet van verlichting.

Stap 5: Overweeg aanvullende accentverlichting

Accentverlichting kan een badkamer een extra vleugje sfeer geven. Je kunt bijvoorbeeld sfeerverlichting toevoegen rond een vrijstaand bad of langs planken waar je decoratieve items wilt uitlichten. Houd wel rekening met de hoeveelheid verlichting die al aanwezig is. Als jij een kleine badkamer hebt, kan het toevoegen van aanvullende accentverlichting zorgen voor een overkill aan licht.

Populaire spots voor in de badkamer

Zelf een badkamer lichtplan maken

Je weet nu welke stappen je moet volgen om tot een badkamer verlichtingsplan te komen. Toch zal je ook gelezen hebben dat dit niet voor iedere soort badkamer hetzelfde is. Daarom hebben wij een viertal situaties geschetst voor verschillende badkamer types.

Situatie 1: Kleine badkamer met beperkte ruimte

In een kleine badkamer wil je een verlichtingsplan hebben dat de ruimte optimaal benut. Gebruik compacte of mini inbouwspots in het plafond om de algemene zone te verlichten. Spiegelverlichting of een lamp aan de muur bij de wastafel zorgt voor gericht licht zonder veel ruimte in beslag te nemen.

Situatie 2: Luxe spa-badkamer

In een luxueuze spa-badkamer wil je een rustgevende sfeer creëren. Gebruik dimbare plafondlampen met warm licht voor de algemene zone, dimbare spots rond het bad om een ontspannen sfeer te creëren en plaats enkele kaarsen op strategische plaatsen voor extra ambiance. Al hoef je kaarsen natuurlijk niet op te nemen in het verlichtingsplan.

Situatie 3: Badkamer met natuurlijke verlichting

Als de badkamer veel natuurlijk licht heeft, wil je dit benutten en aanvullen met geschikte verlichting. Voeg bijvoorbeeld jaloezieën of gordijnen toe om de privacy te waarborgen terwijl je overdag het natuurlijke licht binnenlaat. Voeg 's avonds sfeervolle verlichting toe, zoals spiegelverlichting en accentverlichting, om een gezellige sfeer te creëren.

Situatie 4: Badkamer met dubbele wastafels

In een badkamer met dubbele wastafels, plaatst je boven elke wastafel een lamp voor symmetrische verlichting. Als er een grote spiegel boven de wastafels hangt, kun je overwegen om er verlichting in te integreren, zodat het gezicht goed verlicht wordt tijdens het scheren of opmaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat veiligheid voorop staat bij het kiezen van verlichting voor de badkamer. Zorg ervoor dat alle verlichtingsarmaturen (en lichtbronnen) geschikt zijn voor gebruik in vochtige omgevingen en dat ze voldoen aan de geldende veiligheidsvoorschriften.

Extra tips van 123ledspots.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht