Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Welke IP waarde heb ik nodig?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0
Welke IP waarde heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste verlichting is niet altijd even makkelijk. Zo zijn er verschillende aspecten om van te voren goed rekening mee te houden. Een van deze aspecten is de IP waarde van de verlichting. Maar wat is een IP waarde nu eigenlijk? En welke IP waarde past bij de verlichting die jij nodig hebt? In deze blog leggen we je in grote lijnen uit waar IP waarde nu eigenlijk voor staat en waar jij op moet letten bij aankoop van nieuwe LED.

Wat betekent IP?

De afkorting IP staat voor International Protection (of Ingress Protection) Marking. Met een IP waarde wordt de mate waarin een product beschermt of beveiligt is aangegeven. In het geval van LED Verlichting wordt de mate waarin de lamp tegen stof, vocht en andere aanrakingen kan. De IP Waarde bestaat altijd uit twee getallen. Deze moet je zien als afzonderlijke waardes. Het eerste getal staat namelijk voor de beschermingsgraad tegen aanrakingen van bijvoorbeeld handen of gereedschap, maar ook tegen stof. Het tweede getal geeft aan in hoeverre de lamp bestand is tegen vocht. 

Verschillende IP Waardes

Zoals verteld bestaat de IP Waarde uit twee getallen. Voor beide getallen geldt dat een lage waarde staat voor weinig bescherming en een hoge waarde staat voor hoge bescherming. De bescherming tegen aanraking en stof gaat tot en met 6. De beschermgraad voor vocht gaat tot een waarde van 9. In onderstaande tabel worden de waardes kort toegelicht.

IP

Beschermgraad tegen aanraking en stof

IP

Beschermgraad tegen vocht

0

Geen bescherming

0

Geen

1

Grote voorwerpen

1

Drupdicht Type 1

2

Middelgrote voorwerpen

2

Drupdicht Type 2

3

Kleine voorwerpen

3

Spatwaterdicht

4

Spitse voorwerpen

4

Plenswaterdicht

5

Stofbestendig

5

Sproeiwaterdicht

6

Volledig stofvrij

6

Waterbestendig

   

7

Dompeldicht

   

8

Volledig waterdicht

   

9

Volledig vochtdicht

       

In de tabel zie je verschillende waardes, welke in feite met elkaar gecombineerd kunnen worden. Echter zien we in de praktijk meestal dezelfde IP waarden terugkomen bij de verschillende soorten verlichting. Bij 123ledspots.nl vind je met name verlichting met de volgende IP classificaties:

IP44 Verlichting

Uit de tabel valt af te lezen dat verlichting met een IP44 waarde tegen spitse voorwerpen kan, maar ook bestand is tegen spatwater. Dit betekent dat spatwater vanuit iedere richting geen kans heeft om de verlichting binnen te treden. Hierdoor ontstaan er geen gevaarlijke situaties.

IP54 Verlichting

Het grote verschil tussen IP54 verlichting en IP44 verlichting is de mate waarin de verlichting bestand is tegen stof. IP54 verlichting is namelijk stofbestendig en daarmee geschikt voor het gebruik in een magazijn of andere plekken waar je vaak last hebt van stof. 

IP65 Verlichting

De verlichting met een IP65 waarde is volledig stofdicht en beschermd tegen spanningvoerende gereedschappen en voorwerpen. Daarnaast is verlichting met deze IP waarde ook nog eens beter beschermd tegen water. Door de goede bescherming tegen zowel stof als vocht zie je dit type verlichting veel terug in bijvoorbeeld vochtige bedrijfshallen en magazijnen, maar ook in badkamers en keukens. 

Welke IP Waarde heb ik nodig?

Je weet nu het verschil tussen de IP waarden, maar weet je nu ook welke verlichting geschikt is voor welke ruimte? Wij zetten nogmaals de geschikte verlichting per ruimte voor je op een rijtje.

IP Waarde badkamer

De badkamer is een van de meest vochtige plekken in het huis. Het is dan ook noodzakelijk dat de badkamer verlichting hier tegen bestand is. Je wilt immers niet dat vocht zorgt voor kapotte verlichting en misschien zelfs wel kortsluiting. In een badkamer heb je namelijk minder te maken met spatwater, maar wel met hevige condens. Om voldoende bescherming te bieden tegen condensatie is het verstandig om verlichting aan te schaffen met een IP waarde van ten minste IP44. Ons assortiment bestaat uit IP44 spots, IP54 spots en IP65 spots. Geschikte badkamer spotjes uit het assortiment van 123ledspots.nl zijn:

 

IP Zones badkamer

In een badkamer heb je te maken met allerlei soorten en hoeveelheden vocht. Het is natuurlijk logisch dat verlichting in de badkuip of douche cabine te maken heeft met andere hoeveelheden vocht dan verlichting die in de wand of het plafond zitten. In de badkamer maken we daarom ook onderscheid tussen drie verschillende IP Zones. 

IP zone 0

Deze zone is voor verlichting die in direct contact staat met water. Denk hierbij aan direct contact in de badkuip of de douchebak. Geschikte verlichting voor deze zone heeft een IP waarde van tenminste IP68. Daarnaast is het belangrijk dat de verlichting werkt op 12V en niet is aangesloten op het 220 volt netstroom. 

IP zone 1

De zone 1 is voor verlichting die zich binnen 225cm vanaf de bovenkant van het bad en de douchebak bevindt. Deze verlichting komt met enige regelmaat in contact met water, maar staat niet volledig onder water. Geschikte verlichting voor deze zone heeft ten minste een IP waarde van IP65.

IP zone 2

De zone 2 verlichting heeft weinig met water te maken, maar is wel bestand tegen condens. Zone 2 bevindt zich dan ook boven de wasbak en op de plekken ver verwijderd van de douche en het bad. Heb jij geen douchecabine maar een douche met (of zelfs zonder) gordijn? Dan vervalt de hele IP zone 2. Heb jij wel een zone 2 in jouw badkamer? Dan moet je op zoek naar verlichting met een IP waarde van ten minste IP44.

IP Waarde keuken

Ook in de keuken krijgt verlichting te maken met vocht en condens. Het is hier dan ook gewenst om IP44 of IP54  verlichting te installeren op die plaatsen waar dat nodig is. Dat kan zijn boven fornuis of wasbak. Op andere plaatsen is IP20 voldoende. In de meeste gevallen hangen keuken spotjes niet direct boven het fornuis, maar hier in de buurt. De condens heeft op deze manier minder kans om door te dringen in de verlichting. Geschikte keuken inbouwspots uit het assortiment van 123ledspots.nl zijn:IP Waarde woonkamer

In de woonkamer heb je ongetwijfeld minder (of zelfs helemaal niet) te maken met stof en vocht. Het is daarom ook niet nodig om hiervoor verlichting met een hoge IP waarde aan te schaffen. Echter kan het natuurlijk ook geen kwaad om dit wel te doen. Mocht je de verlichting zat zijn kun je het dan altijd nog verplaatsen naar een ruimte waar dit wel nodig is. Voor woonkamer verlichting heb je dus voldoende aan IP20 verlichting. De meest verkochte led verlichting voor de woonkamer uit ons assortiment:Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht