Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Welke soort fittingen vind je terug bij LED-lampen?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0

Ben je van plan om over te stappen op LED verlichting of wil je jouw huidige LED lampen vervangen? Dan is het essentieel dat je weet welke soorten fittings er zijn. LED lampen zijn er in allerlei maten en fittings, en het kiezen van de juiste fitting is cruciaal voor de compatibiliteit met je huidige lampvoeten. In deze blog duiken we dieper in de wereld van LED-fittings, zodat je precies weet welke je nodig hebt.

E27 fitting – de grote draaifitting 

Je begint met de meest bekende fitting: de E27 fitting. Deze wordt ook wel de 'grote draaifitting' genoemd. De 'E' in E27 staat voor Edison, de uitvinder van de schroeffitting, en het getal 27 duidt de diameter in millimeters aan. Deze fitting vind je vaak in hanglampen, tafellampen en vloerlampen. De E27 fitting is een van de meest gebruikte fittings voor LED lampen in huishoudens.

E14 fitting – de kleine draaifitting 

Naast de E27 fitting, is er de E14 fitting, bekend als de 'kleine draaifitting'. Deze is ideaal voor kleinere lampen, zoals nachtlampjes of decoratieve verlichting. De E14 heeft een diameter van 14 millimeter en is daarmee een stuk kleiner dan de E27. Je zult deze fitting vaak tegenkomen in sfeerverlichting en in apparaten waar een kleinere lamp vereist is.

GU10 fitting – steekfitting met bajonetsluiting 

De GU10 fitting is een ander veelvoorkomend type, vooral in inbouwspots en sommige soorten trackverlichting. Kenmerkend voor een GU10 LED fitting is de bajonetsluiting, waarbij de lampen in de fitting worden gestoken en vervolgens een kwartslag gedraaid om ze vast te zetten. Let goed op de 'pinnen' van de GU10 fitting, deze zijn dikker en verder uit elkaar geplaatst dan bij andere steekfittingen.

MR16 fitting (GU5.3) – De smalle steekfitting 

De MR16 fitting, ook bekend als GU5.3 LED fitting, is een veelgebruikte fitting voor spotjes. Deze fitting heeft twee dunne pinnen die je rechtstreeks in de fitting steekt. De afstand tussen de pinnen is 5,3 millimeter, vandaar de naam GU5.3. Deze fitting wordt vaak gebruikt in 12V systemen, wat betekent dat je mogelijk een transformator nodig hebt om ze te gebruiken met de standaard 230V netspanning.

Tips bij het kiezen van de juiste fitting

  • Meet de diameter: Zorg ervoor dat je de diameter van je huidige lampvoet meet, zodat je de juiste fittinggrootte kiest.
  • Controleer de spanning: Sommige fittings, zoals de GU5.3, vereisen een lagere spanning. Controleer of je een transformator nodig hebt.
  • Compatibiliteit met dimmers: Als je een dimbare LED lamp wilt, zorg er dan voor dat zowel de lamp als de fitting compatibel zijn met je dimmer.

Door de juiste fitting te kiezen, zorg je ervoor dat jouw overgang naar LED verlichting soepel verloopt. LED lampen bieden niet alleen energie-efficiëntie en een langere levensduur, maar ook een breed scala aan mogelijkheden qua design en functionaliteit. Met deze kennis over de verschillende soorten LED-fittings ben je goed uitgerust om de juiste keuze te maken voor jouw verlichtingsbehoeften.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht