Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Wat is Kelvin (K) en waar wordt deze waarde voor gebruikt?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0

Als je ooit hebt gewinkeld voor ledlampen of je hebt verdiept in fotografie, ben je waarschijnlijk de term 'Kelvin' tegengekomen. Maar wat betekent het precies in de context van verlichting en waarom is het zo belangrijk? Laten we een duik nemen in de wereld van Kelvin en de impact ervan op verlichting en fotografie.h

De basis: wat is Kelvin?

Kelvin (K) is de eenheid van temperatuur in het Internationaal Stelsel van Eenheden (SI). Vernoemd naar de Britse natuurkundige Lord Kelvin, is het een maatstaf die niet alleen in de natuurwetenschappen wordt gebruikt, maar ook cruciaal is in de wereld van verlichting. In de context van verlichting verwijst Kelvin echter niet naar de fysieke warmte van de lichtbron, maar naar de kleurtemperatuur.

Kleurtemperatuur: Het kleurspectrum van licht

Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en het beschrijft hoe het licht er visueel uitziet. Het is wat we waarnemen als 'warm' of 'koud' licht. Bij een lagere Kelvin-waarde (tussen 2000K en 3000K) produceert de lichtbron een warm, geelachtig licht. Dit type verlichting creëert een gezellige en ontspannen sfeer. Denk aan het zachte licht van een zonsondergang of de gloed van een kaars.

Als je opschuift naar een hogere Kelvin-waarde (tussen 5000K en 6500K), krijg je een koeler, blauwer licht. Dit staat bekend als daglicht en is vergelijkbaar met het heldere, scherpe licht van een heldere middagzon. Deze hogere Kelvin-waarden worden vaak gebruikt in kantoren en scholen, omdat ze een alerte en geconcentreerde sfeer bevorderen.

Toepassingen in verlichting en fotografie

In verlichting speelt Kelvin een cruciale rol bij het kiezen van de juiste sfeer voor een ruimte. Thuisgebruikers en interieurontwerpers gebruiken deze kennis om een specifieke ambiance te creëren. Bijvoorbeeld, warme verlichting (lage Kelvin-waarde) wordt vaak gebruikt in woonkamers of bij LED keukenverlichting om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren.

In de fotografie is de kleurtemperatuur van het licht van groot belang. Fotografen moeten rekening houden met de Kelvin-waarde van het licht om te zorgen dat de kleuren op de foto's natuurgetrouw worden weergegeven. Het begrijpen en manipuleren van kleurtemperatuur helpt fotografen om de gewenste stemming en effect in hun foto's te bereiken.

De impact van Kelvin in dagelijks gebruik

Het dagelijks belang van Kelvin in verlichting kan niet worden onderschat. Van het creëren van de juiste sfeer met spotjes voor in de badkamer tot het verzekeren van adequate verlichting in een klaslokaal, de keuze van de kleurtemperatuur heeft een directe impact op onze perceptie en interactie met een ruimte. In de wereld van de retail, bijvoorbeeld, kan het gebruik van de juiste kleurtemperatuur de manier waarop producten worden waargenomen en zelfs verkocht beïnvloeden.

Op deze afbeelding zie je de de verschillende Kelvin-waardes in beeld. 2700 Kelvin is thuis het meest gebruikt omdat dat het meeste overeenkomt met halogeen verlichting. 
Wat we nu ook veel zien is dat er steeds meer ledverlichting op de markt komt welke 'dim to warm' is. Dit houd in dat dit meestal bij volledig ongedimd licht 3000 Kelvin is en bij volledig gedimd traploos overgaat naar 2200 Kelvin.  

Conclusie: Kelvin als sleutel tot kleur en sfeer

Kelvin is dus veel meer dan een simpele maatstaf voor temperatuur; het is een essentieel element in de wereld van verlichting. Het begrijpen van Kelvin helpt niet alleen professionals in hun vakgebied, maar stelt ook dagelijkse gebruikers in staat om bewuste keuzes te maken over de verlichting in hun omgeving. De volgende keer dat je LED verlichting koopt, denk dan aan de rol van Kelvin en hoe deze een subtiele, maar significante impact heeft op je visuele ervaring.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht