Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Vanaf 2018 iedereen aan de LED lamp

 • Geplaatst op
 • Door Piet Jan Boers
 • 3
Vanaf 2018 iedereen aan de LED lamp

LED verlichting is in opmars! Waar het marktaandeel in 2010 nog slechts 5% betrof, schat men dit voor 2020 op 45%. Een aantal aangekondigde EU maatregelen zullen dit proces alleen maar versnellen. Vanaf 2018 wil de EU alle lampen die géén energielabel A of B hebben in de ban doen. Dit betekent dat onder andere gloeilampen en halogeenlampen vanaf 2018 niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn.

De gedachtegang achter dit besluit is dat er op dit moment te veel energie wordt gebruikt. Volgens berekeningen van de Europese Commissie zal het verdwijnen van de gloeilamp in 2020 een energiebesparing van 40 miljard kWh opleveren. Daarnaast wordt er naar schatting 15 miljard kilo minder CO2 uitgestoten.


Wat betekent dit voor de consument?


Het verbod op gloeilampen en halogeenlampen geldt voor de productie en handel. Je huidige lampen kan je gewoon blijven gebruiken totdat ze op zijn. Daarnaast blijft speciale verlichting en gelegenheidsverlichting gewoon in de winkel te koop. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kerstverlichting. Je herkent deze verlichting aan de melding “niet geschikt voor algemene verlichting”.


Van Watt naar Lumen


Vanaf 2018 zul je ook steeds vaker de term Lumen gaan tegenkomen. Lumen is een eenheid om de lichtsterkte van een lamp uit te drukken. Aangezien LED verlichting komt in veel verschillende lichtsterkte is het aantal Lumen een belangrijke statistiek. Zo kan je je voorstellen dat een leeslamp een andere lichtsterke nodig heeft dan sfeerverlichting.


Wanneer kan ik het best overstappen?


Dit ligt geheel aan jouw wensen. In principe kan je er voor kiezen om vandaag al over te stappen op LED verlichting. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst je huidige gloei- of halogeenlamp op te branden. De keuze voor LED verlichting brengt wel een aantal mooie voordelen met zich mee:
 
 

-  een LED lamp gaat gemiddeld wel 20 keer zo lang mee;

-  gebruikt vijf tot acht keer minder energie als een halogeenlamp;

-  en komen in een ruime keuze in lichtkleuren.LED verlichting is in veel gevallen duurder dan een gloei- of halogeenlamp. Waar veel mensen echter geen rekening mee houden is dat de lange termijn kosten veel lager zijn. Een LED lamp gaat langer mee en is dus minder snel aan vervanging toe. Daarnaast verbruikt die minder energie en zullen je energiekosten dus lager uitvallen! Klik hier voor alle voordelen op een rijtje.


Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de juiste halogeenvervanger? Lees onze blog “Halogeen vervangen door LED verlichting” of neem contact met ons op via 079 - 7 11 21 48. Je kan ook een mailtje sturen naar [email protected].
 
 

Reacties

 1. Wim Cornelisse Wim Cornelisse

  Led lampen zijn al mooier dan halogeen. Neem bijv. de Philips living colors en living whites. Zijn de laatste jaren nog beter geworden icncl. de concurrentie. Dus overstappen is echt verstandig door minder stroomverbruik. De helft van ons huis is de laatste jaren al over van spaar en halogeenlampen naar led, incl. de kerstverlichting. De rest volgt nu spoedig. Goede zaak is led en dan te bedenken dat dit een Nederlandse vinding is die dankzij Bill Clinton die het aarde belang centraal stelde uiteindelijk ook in de VS is geaccepteerd.

 2. Piet Jan Boers Piet Jan Boers

  Toch daag ik u uit om een van onze spots eens te proberen. Een aantal jaren geleden was ik het met u eens geweest. Echter is de techniek van led-verlichting dermate verbeterd dat gasten bij mij thuis niet kunnen zien of het led of halogeen verlichting is. Dat is qua kleur en qua uitstraling en de dimbaarheid.

 3. Hans Hans

  Waarom overstappen van mooie en perfect dimbare halogeen verlichting naar LED lichtbronnen?
  Ik wil niet inleveren op kwaliteit licht, zonlicht heeft de voorkeur en bij afwezigheid wil ik geen slechte surrogaat. Zonlicht maakt mij blij, en mijn halogeen lampen geven mooi licht. De warmte welke ook vrij komt van de lampjes blijft mooi binnen in mijn huis.
  Er is geen vervanger die de eigenschappen van halogeen verlichting, dimbaar en kleurweergave, het is er niet.

  Bovendien zijn de LED's erg prijzig in aanschaf en halen ze bij lange na niet de levensduur waarover met zo opgeeft. Daarnaast geven de drivers van de LED's vaak ook nog eens ernstige netvervuiling. Los van dit alles ik gebruik graag LED's waar het handig is, buitenlampen, op ons schip, waar we alles op gelijkstroom hebben uit accu's, en heel zinvol, zaklampen.
  Oh, in de badkamer gebruiken we LED's want daar was enorm weinig ruimte in het plafond.. zo zie je maar, wanneer er keuze is kan je gewoon toepassen wat het beste is voor de toepassing. En dat is zeker niet overal halogeen of gloeilampen, maar ook zeker NIET overal LED.

  ps, sinds het verbannen van de gloeilampen is het "doel" niet gehaald.. .minder CO2...gek he?
  Laat je niks wijsmaken, maak zelf een keuze, en niet een overheid.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht