Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Halogeen vervangen door LED

 • Geplaatst op
 • Door Piet Jan Boers
 • 1
Halogeen vervangen door LED

Met het naderende verbod op halogeenlampen vanaf 2018 in de EU is het moment aangebroken om over te stappen op led verlichting. Er bestaat echter heel wat verwarring over hoe je deze verandering het beste aan kunt pakken. In deze blog vertellen we je precies wat de voordelen zijn van led verlichting en op welke manier je je oude halogeenlampen vervangt voor duurzame led spots.

Voordelen van LED

Het belangrijkste voordeel ten opzichte van halogeenlampen is dat led lampen een stuk minder stroom nodig hebben. Een gemiddelde led lamp gebruikt slechts 15% van de stroom die een gemiddelde halogeenlamp nodig heeft. Dit betekent dat je energiekosten omlaag gaan en je op ten duur een stuk minder geld kwijt bent aan stroomkosten. Gemiddeld genomen is de investering van een led spot al in een half jaar terugverdiend!
 

Naast het feit dat led verlichting een stuk duurzamer is dan halogeen, gaan led lampen ook nog eens een stuk langer mee. Halogeenlampen hebben een gloeidraad die vaak erg gevoelig is voor trillingen wat een nadelig effect heeft op de levensduur van de lamp. LED heeft geen gloeidraad en gaat daarom een stuk langer mee. Led lampen kunnen tot wel 50.000 branduren behalen.
 

Mensen zijn nog wel eens bang dat met de stap naar LED een stukje sfeer verloren gaan in vergelijking met het warme licht van halogeenlampen. Het tegendeel is waar! LED komt in veel verschillende kleurtinten, van warm geel voor in de woonkamer tot fel wit voor bij je computer. Veel led spots zijn ook nog eens dimbaar, zodat u in de loop van de dag het licht precies naar eigen wens kunt aanpassen.
 

Voor nog meer voordelen bekijk ons uitgebreide overzicht of lees een van onze andere blogs.
 

Hoe kies je de juiste halogeenvervanger?

Stap 1

Om er achter te komen welke led lamp je nodig hebt, beginnen we met de lampvoet of fitting van je huidige halogeenlamp. De bedoeling is dat je een led lamp kiest met dezelfde fitting, zodat deze past in het armatuur. Voor meer informatie over de fitting van uw lampen kun je ons artikel “Wat is retrofit?” raadplegen.
 

Stap 2

Vervolgens is het zaak het juiste wattage te kiezen voor je nieuwe led lamp. Dit hebben we bij 123ledspots heel makkelijk gemaakt. In de naam van ieder product vind je voor welk wattage halogeenlamp de led spot in kwestie een vervanger is.
 

Stap 3

Als laatste kun je nog kiezen tussen de lichtkleur van je nieuwe led lamp. De lichtkleur van iedere led spot vind je op de productpagina onder productinformatie.
 

- 827 is extra warm wit en wordt vaak gebruikt in huishoudens
- 830 is warm wit licht en wordt vaak gebruikt in hotels en restaurants
- 840 is koel wit licht en wordt vaak gebruikt in kantoren en supermarkten


Lichtkleurebn

De meeste halogeenlampen hebben een kleurtemperatuur van 2800-2900 kelvin. Hier komen led spots met een lichtkleur van 827 (2700K) het meest bij in de buurt.


Heb je hulp nodig bij het bepalen van de juiste halogeenvervanger? In de productomschrijving van al onze led spots vind je alle informatie over de fitting, het wattage, en of de spot dimbaar is. Komt u er toch niet uit? Neem dan contact met ons op via 079 - 7 11 21 48. Of stuur een mail naar [email protected].
 

Reacties

 1. HJTM van Gessel HJTM van Gessel

  Hallo,

  ik heb in het verlaagd plafond van mijn huiskamer 2 sets van ieder 5 Halogeen inbouwspotjes zitten. Deze sets hebben beide een eigen transformator en worden beide apart door een wandschakelaar van stroom voorzien.
  Ik wil deze vervangen door Ledlampen/ spots maar omdat daar dure vervangingslampen in moeten was ik van plan om ook de inbouwspots zelf te vervangen met fittingen voor goedkopere ledlampen. (RVS)
  Omdat in nu aan het verbouwen ben en wil ik het aantal lampen ook terug brengen naar 2 sets van 4 lampen.
  Nu heb ik de volgende vragen:
  - moet ik ook deze via een transformator schakelen?
  - Kan ik ook losse spots (230V) nemen en deze alle vier aan een schakelaar verbinden?

  De huidige boormaat is 62mm, ik wil de gaten niet kleiner maken, hoogstens iets groter.

  Met vriendelijke groet, Harm

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht