Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Test: Welke badkamer verlichting past bij jou?

 • Geplaatst op
 • Door Piet Jan Boers
 • 0
Test: Welke badkamer verlichting past bij jou?

Ben je wel eens op vakantie geweest in zo’n veel te luxe villa? Prachtige tuin, fijne sauna en een keuken die van alle gemakken is voorzien. En dan de badkamer...

Je waant je in een waar doucheparadijs met een glimmende vloer waarin je jezelf ziet weerspiegeld door het subtiele licht. De ruime douchecabine bevat een gigantische douchekop en er is niet één, maar er zijn twee wastafels. In het bad, uiteraard met bubbelfunctie, passen wel vier personen. De pastelkleurige muur geeft de ruimte rust. De badkamer verlichting, bestaande uit spots en een enkele hanglamp, maakt het geheel compleet. De sfeer is werkelijk adembenemend.

Oké, terug naar de realiteit. Wij gaan je niet aanraden om die gigantische douchekop aan te schaffen. Of om je badkamer om te laten bouwen tot een badderzaal waar je meerdere wastafels in kwijt kunt. Wij helpen je wel jouw badkamer een net zo paradijselijke sfeer te geven. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de juiste badkamer verlichting.

Maar de ene badkamer is de andere niet. De ene is klein, de ander groot. De ene heeft een lichte wand, de ander een donkere. En de ene wordt alleen gebruikt voor een snelle douche, de ander dient als decor van complete schoonheidsrituelen. Doe daarom de test en bepaal welke badkamer verlichting het beste in jouw doucheruimte past.

 
 

Inbouwspots zijn uitermate geschikt voor de badkamer.Hoe vind ik mijn ideale badkamer verlichting?

Verderop in dit blog vind je vijf zinnen waaruit een woord of zinsdeel ontbreekt. Onder de zin vind je drie woorden of zinsdelen die in de zin passen. Kies steeds uit a, b of c en schrijf de letter van elk antwoord op.

Als je alle vijf de zinnen hebt aangevuld, is het tijd om de scores bij elkaar op te tellen. Hoe veel keer koos jij voor a, hoe vaak koos je voor b en hoe vaak heb je c op geschreven?  De letter die jij het vaakst hebt gekozen is een weerspiegeling van ons advies. Koos jij vaak a? Lees dan het advies onder de gelijknamige kop. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere twee letters.

Het kan zo zijn dat je een combinatie van twee adviezen krijgt. Dat is niet erg. Je kunt bovendien ook een combinatie van twee adviezen in je badkamer verwerken. Gebruik ons advies daarbij als leidraad en vul dat aan met jouw eigen ideeën!

 
 

De test

Grijp een pen en papier en begin aan de test!

 

1. Mijn badkamer is…

 1. groot.
 2. middelgroot.
 3. klein.

 

2. Ik heb … natuurlijk licht (door ramen) in mijn badkamer.

 1. weinig
 2. gemiddeld
 3. veel

 

3. Mijn badkamer moet … uitstralen.

 1. moderniteit
 2. knusheid
 3. romantiek

 

4. In mijn badkamer wil ik vooral …

 1. mijzelf opmaken en/of scheren.
 2. even snel douchen.
 3. ontspannen.
 

5. De wanden van mijn badkamer hebben...
 1. een donkere kleur.
 2. (g)een donkere en (g)een lichte kleur.
 3. licht gekleurd.

 

Het is belangrijk dat je badkamer is voorzien van voldoende licht.A: Op zoek naar het licht

Veel licht is in jouw badkamer erg belangrijk. Bij een grote badkamer kun je gebruikmaken van directe badkamer verlichting. Dit betekent dat de lichtbron niet eerst op de muur of op het plafond schijnt, maar dat het licht direct op het te belichten oppervlak wordt geprojecteerd. Deze manier van verlichten is minder geschikt voor kleine badkamers, omdat het je ruimte kleiner doet lijken.

Gebruik je de kamer vooral om jezelf op te maken of te scheren? Dan is taakverlichting als onderdeel van je badkamer verlichting aan te raden. Dit is vaak een wat fellere verlichting die het mogelijk maakt om werkzaamheden uit te voeren waarbij je veel licht nodig hebt. Plaats deze verlichting niet boven je spiegel. Verlichting boven de spiegel geeft je gezicht namelijk ongewenste schaduwen, waaronder onder je ogen waardoor het lijkt alsof je wallen hebt. Plaats je spots dus naast de spiegel. Zo kunnen dames hun arcadeboog perfect accentueren en weten heren zeker dat ze alle hoeken meenemen tijdens het scheren, zonder dat ze er in de spiegel tien jaar ouder uitzien.

 

Veel licht geef je badkamer bovendien een moderne uitstraling en het compenseert donkere wanden. Ook als je weinig of geen ramen in je badkamer hebt, is veel en goede badkamer verlichting van groot belang.

 

B: De gulden middenweg

Jouw doucheruimte vraagt om een gemiddelde benadering van badkamer verlichting. Je badkamer is niet groot en niet klein. De wanden zijn niet heel licht en niet heel donker gekleurd. En eigenlijk gebruik jij je doucheruimte het liefste om te douchen en niet voor allerlei andere fratsen.

Jij kunt dan ook kiezen voor een combinatie van directe en indirecte badkamer verlichting. Gebruik bijvoorbeeld directe verlichting voor de ruimte bij de wastafel. Indirecte verlichting gebruik je bij je douchecabine en badkuip. Plaats bijvoorbeeld spots aan de bovenkant van je wand en laat deze op het plafond schijnen. Of plaats spots juist op dezelfde hoogte als je bad en richt deze langs de muur omhoog. Dat geeft de ruimte een bijzondere, knusse uitstraling.

Heb je een mooi schilderij in je badkamer hangen die je graag in het spreekwoordelijke zonnetje wilt zetten? Dan is accentverlichting een mooie oplossing. Dit is gerichte verlichting die je richt op decoratieve voorwerpen, om deze letterlijk uit te lichten en op te laten vallen. Dat kan natuurlijk ook met een mooi beeld of een bijzondere muurschildering.

Omdat jouw badkamer overal tussenin zit, zijn de mogelijkheden oneindig. Gebruik je fantasie en ga aan de slag!

 

Ruime uitstraling en prettige sfeer met de juiste verlichting.C: De kunst van schemering

In jouw badkamer is het belangrijk om voorzichtig met licht om te gaan. Te veel licht op de verkeerde plekken zorgt er al snel voor dat jouw badkamer klein en ongezellig oogt.

Dat betekent niet dat het moeilijk is om de juiste badkamer verlichting te vinden. Sterker nog, jij hebt juist de mogelijkheid om te spelen met de vele effecten die led verlichting kan creëren. Belangrijk is om zo weinig mogelijk directe verlichting te gebruiken. Hang bijvoorbeeld geen spots recht boven je douche. Zo lijkt je doucheruimte nóg kleiner. Beter is het om spots aan de muur onder kniehoogte te plaatsen. Dit geeft je muur een subtiele lichtgloed. Je hebt door deze techniek minder licht, maar het geeft je douchecabine een ruimere uitstraling en een prettige sfeer.

Een andere suggestie is om led strips onder je bad te plaatsen. Dit geeft een romantisch en mysterieus effect.

Vind je het toch prettig om soms wat feller licht te hebben in je badkamer? Dan kun je kiezen voor een dimmer op je badkamer verlichting. Gebruik je het licht om ongewenste haartjes goed te zien tijdens het epileren van je wenkbrauwen? Dan zet je het licht feller. Lig je in bad te ontspannen? Dan dim je het licht. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om twee lichtkringen met een serieschakelaar te gebruiken.

 

Veiligheid

Ons advies eindigt niet bij wat mooi is als het gaat om badkamer verlichting. Want ook veiligheid is van groot belang, al helemaal in de badkamer! Omdat je in deze ruimte veel gebruikmaakt van water, zijn hier bepaalde voorschriften voor.

Elk deel van de badkamer heeft een bepaalde zone. En verlichting heeft in elke zone weer een bepaalde IP-bescherming nodig. Die IP-bescherming vind je bij de beschrijving van de verlichting.

Hieronder vind je een tabel met daar in welk deel van de badkamer onder welke zone valt, en welke IP-bescherming je verlichting daarbij nodig heeft.

Zone

Betekenis

IP-bescherming

0

Ruimte in het bad, de douchebak of de wastafel.

Minimaal IP67 12Volt

1

Direct boven het bad, de douchebak of de wastafel (tot 2,25 meter hoog).

Minimaal IP45 of IP65

2

Straal van 60 centimeter om het bad, de douchebak of de wastafel.

Minimaal IP65 en IP66

3

Meer dan 60 centimeter afstand van het bad, de douchebak of de wastafel.

Minimaal IP21 en IP43

 
 

Ben jij een bron van inspiratie?

Ben jij een kei in het inspireren van andere mensen als het gaat om badkamer verlichting? Laat dan jouw ideeën achter in een reactie. Wie weet help jij andere badkamerverbouwers. Of misschien ben je wel een inspiratiebron voor ons en gaat ons volgende blog over jouw ideeën. Wij horen het graag!

Voor vragen, aanvullingen of suggesties neemt u contact met ons op via [email protected] of ons telefoonnummer 079 711 21 48.

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht