Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Hoe kun je verlichting slim maken?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0
Hoe kun je verlichting slim maken?

De vraag naar slimme verlichting wordt steeds groter en groter. Veel mensen willen profiteren van de voordelen die slimme verlichting met zich meebrengt. Toch heeft lang niet iedereen zin om oude verlichting te vervangen voor slimme verlichting. Gelukkig hoeft dat ook niet, want het is ook mogelijk om je domme verlichting slim te maken. In deze blog lees je hoe je dat doet.

Verlichting slim maken met Zigbee 

Zigbee is een protocol dat apparaten met elkaar laat communiceren via internetverbinding. In een eerdere blog vertelden wij al hoe het zigbee protocol werkt. Om verlichting slim te maken met behulp van een Zigbee-module of Zigbee-dimmer, kun je de volgende stappen volgen:

Kies een Zigbee-module of Zigbee-dimmer

Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar die Zigbee-functionaliteit bieden. Kies een module of dimmer die compatibel is met je bestaande verlichtingssysteem. Controleer of de module/dimmer het vermogen en het type lampen ondersteunt dat je wilt aansluiten.

Installeer de Zigbee-module of Zigbee-dimmer

Volg de installatie-instructies van de fabrikant om de module of dimmer correct aan te sluiten op je verlichtingssysteem. Dit houdt in dat je de bestaande schakelaar vervangt door de Zigbee-module/dimmer of dat je de module/dimmer tussen de bestaande schakelaar en de verlichting plaatst.

Verbind de Zigbee-module/dimmer met een Zigbee-Gateway

Om de slimme functionaliteit te activeren, moet je de Zigbee-module/dimmer verbinden met een Zigbee-Gateway. De Gateway fungeert als een centraal apparaat voor het beheer en de bediening van je Zigbee-verlichting. Volg de instructies van de fabrikant om de module/dimmer aan de Gateway toe te voegen. Dit vereist meestal het volgen van een paar stappen in de Gateway-app of het indrukken van een knop op de module/dimmer om deze in de koppelingsmodus te zetten.

Configureer de verlichting in de app

Nadat de module/dimmer is toegevoegd aan de Zigbee-Gateway, kun je de verlichting configureren in de app. Afhankelijk van de app en de Gateway die je gebruikt, kun je verschillende functies instellen, zoals het aanpassen van de helderheid, het creëren van timers of schema's, en het maken van automatiseringen. Hierdoor kun je de verlichting op afstand bedienen en aanpassen aan je behoeften.

Integreer met andere slimme apparaten en systemen 

Als je een slim ecosysteem in je huis hebt met andere Zigbee-apparaten of compatibele systemen zoals spraakassistenten (bijv. Google Assistent, Amazon Alexa) of smart home-platforms (bijv. Apple HomeKit, Samsung SmartThings), kun je de verlichting integreren met deze apparaten. Hierdoor kun je de verlichting bedienen via spraakopdrachten of automatiseringen maken die reageren op andere gebeurtenissen in je slimme woning. 

Door een Zigbee-module of Zigbee-dimmer te gebruiken in combinatie met een Zigbee-Gateway kun je je verlichting slim maken en profiteren van de voordelen van draadloze bediening, automatisering en integratie met andere slimme apparaten. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt en compatibele producten kiest om een soepele installatie en werking te garanderen.

 

Verlichting slim maken met slimme stekker

Heb jij verlichting in huis die met een stekker in het stopcontact zit? Deze verlichting kun je ook slim maken zonder een Zigbee Gateway. Hiervoor heb je in dat geval een slimme stekker nodig. Door deze te koppelen met je smart home app kun je de instellingen van de stekker bepalen, waardoor deze op een gekozen moment automatisch ingeschakeld kunnen worden. In combinatie met een app als IFTTT kun je ook dynamische tijden instellen. Bijvoorbeeld op basis van de tijd van zonsondergang. Zo maak jij verlichting slim door alleen maar een extra stekker toe te voegen.

De wereld van slimme verlichting wordt iedere dag weer een beetje slimmer. Toch zijn deze benoemde opties tot op heden de eenvoudigste (en meest kostenefficiënte) manieren om je oude “domme” verlichting slim te maken. Heb jij vragen over het slim maken van verlichting? Neem dan vooral contact op met onze klantenservice of laat een berichtje voor ons achter.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht