Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Welke lichtkleur heb ik nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Piet Jan Boers
  • 0
Welke lichtkleur heb ik nodig?

De lichtkleur van een lamp wordt gemeten als kleurtemperatuur in de eenheid Kelvin. Een lamp geeft normaal gesproken een wit licht af. De tint van het witte licht kan echter verschillen en is afhankelijk van de kleurtemperatuur. Een lage kleurtemperatuur, rond de 3000K, geeft in tegenstelling tot wat je zou verwachten een warme kleur af. Dit type lichtkleur komt nog het meest in de buurt van de traditionele gloeilamp.

Naarmate de kleurtemperatuur stijgt, wordt de lichtkleur koeler. Dit is vaak een beetje verwarrend. De temperatuur stijgt, maar de lichtkleur wordt kouder. Om het duidelijk te krijgen nemen we een stuk metaal als voorbeeld. Wanneer je metaal verhit, veranderd de kleur. In het begin heeft het metaal een rode kleur, maar naarmate het warmer wordt, veranderd de kleur van rood naar oranje, geel, wit en uiteindelijk blauw. Lage kleurtemperaturen worden dus geassocieerd met een warme lichtkleur en hoge kleurtemperaturen met een koele lichtkleur.

 

Warm of koud?

In onze shop vind je voornamelijk spots met een lage kleurtemperatuur van 2700 of 3000K. Dit geeft een warm witte lichtkleur die in de buurt komt van het licht van een traditionele lamp. De geelachtige tint zorgt voor een gezellige huiselijke sfeer.

 

In een commerciële setting is de juiste lichtkleur enorm belangrijk. Je wilt je producten in de etalage zetten. Vaak wordt een koelere lichtkleur gebruikt met een neutraal karakter. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld kunst of fotografie tentoonstelt. In musea wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van verlichting met een koele lichtkleur. Is het belangrijk dat er een gezellige sfeer hangt, bijvoorbeeld in een cafe, dan wil je iets warmere verlichting.

 

Een andere ruimte waar de lichtkleur erg belangrijk is, is op het werk. Werk je de hele dag op kantoor, dan is iets koelere verlichting vaak prettig. Dit houdt de boel een beetje energiek en zorgt ervoor dat je niet langzaam weg sukkelt en ook op het einde van de dag scherp bent. Werk je in een ruimte zonder natuurlijk licht, bijvoorbeeld een magazijn of werkplaats? Hier is verlichting met een koele lichtkleur essentieel. Warm licht zorgt misschien voor een gezellige sfeer, maar in deze situaties is het van groot belang dat alles goed zichtbaar is, zodat er geen ongelukken gebeuren.

 

Mix & match

Er is geen reden waarom je geen verschillende lichtkleuren samen kunt mixen in één ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer. Je kunt kiezen voor een warm witte lichtkleur, maar in de lamp naast uw stoel een koelere lichtkleur voor als je een boek leest.

 

In een kantoor wordt, zoals hierboven beschreven, vaak koelere verlichting gebruikt. In de kantine of ruimte waar je gasten ontvangt is het echter helemaal geen gek idee om wat warmere verlichting te gebruiken voor meer sfeer.

 

In de specificaties van onze LED verlichting vind je zowel de lichtkleur (warm, neutraal of koud) als de exacte kleurtemperatuur.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht