Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Wat zijn Lumen?

 • Geplaatst op
 • Door Piet Jan Boers
 • 4
Wat zijn Lumen?

In onze vorige blog “Vanaf 2018 iedereen aan de LED lamp” hebben we het kort gehad over de maat “lumen” in relatie tot led verlichting. In deze blog willen we deze relatief nieuwe maat graag verder belichten. Lumen (symbool = lm) is een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (voor het menselijk oog) afkomstig van een lamp of een ander soort lichtbron.

Je kunt je vast voorstellen dat zo’n eenheid best interessant is. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar wat spotjes voor in de badkamer, dan heb je natuurlijk meer lichtsterkte nodig dan wanneer je wat sfeerverlichting zoekt voor in de slaapkamer. Een leeslamp daarentegen heeft weer een hogere lichtsterkte nodig wil je je boek goed kunnen lezen. Om hier iets over te kunnen zeggen, wordt steeds vaker de eenheid lumen gebruikt.


Lumen vs. Watt

Voorheen keken we naar het aantal watt van een lamp. Dit terwijl wattage een uitdrukking is van het elektrisch vermogen en niet zozeer de daadwerkelijke hoeveelheid licht die van de lamp afkomt. Nu we allemaal overstappen van gloei- en halogeenlampen naar led verlichting wordt het duidelijk dat het aantal watt als indicatie voor lichtsterkte niet ideaal is.

Om het omrekenen van watt naar lumen toch iets makkelijker te maken hebben we hieronder een conversietabel gemaakt waarin je precies kunt zien hoeveel lumen jouw nieuwe led spot nodig heeft om je huidige lamp qua lichtsterkte te vervangen.


Lumen omrekentabel


Hoeveel lumen heb ik nodig?

Dit is een lastige vraag. De hoeveelheid licht die je nodig hebt hangt natuurlijk af van de ruimte waarin deze wordt geplaatst, de grootte en vorm van de ruimte en de hoogte van de muur, de kleur van de muren, het type lamp en natuurlijk jouw persoonlijke smaak. Om je toch een beetje op weg te helpen hebben we in onderstaande tabel een schatting gemaakt voor lumen per vierkante meter.


Keuken - 300-400 lm

Woonkamer - 400-500 lm

Hal - 300 lm

Slaapkamer - 300-400 lm

Badkamer - 500-600 lm

Leesruimte - 400 lm

 

123ledspots is bezig om bij al haar producten het aantal lumen te vermelden middels een opvallend icoontje. Zo heb je nog meer informatie voor het maken van de juiste keuze!


Reacties

 1. Ine Dubnik Ine Dubnik

  Ben op zoek naar dimbare ledspots met warm licht, welke moet ik dan kopen?
  >>>> Reactie 123ledspots Kijk dan naar lampen met minimaal 2700Kelvin. Of nog beter als je gaat dimmen: Dim to Warm.

 2. Piet Jan Boers Piet Jan Boers

  Helaas niet. Wel is er deze IP65spot kantelbaar verkrijgbaar:

  https://www.123ledspots.nl/triumph-6w-richtbare-badkamerspot-ip65-dimbaar.html

 3. Roland Roland

  Heb de Badkamer LEDspot Venetië 8 Watt, IP65 Dimbaar aangeschaft. Deze heeft 3 standen, Warmte kleur schakelbaar van 3000 Kelvin (warm wit), 4000 Kelvin (wit) en 6500 Kelvin (koud wit). Zijn er ok LED spot met deze specificaties die kantelbaar zijn ?

 4. Piet Jan Boers Piet Jan Boers

  Beste heer of mevrouw,

  Een keuken is toch een soort werkomgeving dus goed en voldoende licht is belangrijk. We raden u de Parijs spots of de Milaan spots aan.
  https://www.123ledspots.nl/inbouw-ledspot-parijs-warm-wit-licht-dimbaar-8-wa-43846961.html
  of de Milaan:
  https://www.123ledspots.nl/led-inbouwspot-milaan-8w-dimbaar.html

 5. van den heuvel van den heuvel

  wat plaats ik het beste in mijn keuken van led verlichting zodat alles goed verlicht is

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht