Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

De verschillen tussen Lumen en Lux uitgelegd

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots
  • 0

Licht is een essentieel onderdeel van ons leven en omgeving. Of het nu gaat om de verlichting in onze huizen, op straat, in kantoren of zelfs in de natuur, begrip van de basisprincipes van lichtmeting is cruciaal. Twee veelgebruikte termen in de wereld van verlichting zijn "lumen" en "lux". Ze lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar ze hebben wel degelijk verschillende betekenissen en toepassingen. Laten we eens in detail bekijken wat deze termen precies betekenen en hoe ze van toepassing zijn in verschillende situaties.

Wat zijn Lumen en Lux?

Laten we beginnen met de definitie van elk van deze termen:

Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt in alle richtingen. Met andere woorden, lumen meet de hoeveelheid licht die door een lichtbron wordt geproduceerd. Het wordt vaak gebruikt om de helderheid van bijvoorbeeld lampen en zaklampen te specificeren.

Lux, aan de andere kant, meet de intensiteit van het licht op een bepaald oppervlak. Het vertelt ons hoeveel licht er per vierkante meter op een oppervlak valt. Lux is een maat voor de verlichtingssterkte en wordt gebruikt om de effectiviteit van de verlichting in een bepaalde ruimte te beoordelen.

Het verschil tussen Lumen en Lux:

Het belangrijkste verschil tussen lumen en lux ligt in wat ze meten. Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron produceert, terwijl lux de concentratie van dat licht op een specifiek oppervlak meet. Met andere woorden, lumen vertelt ons hoe helder een lichtbron is, terwijl lux ons vertelt hoe goed een oppervlak verlicht is.

Praktisch gebruik:

Om dit verschil beter te begrijpen, laten we eens kijken naar een voorbeeld:

Stel je voor dat je een kamer verlicht met een gloeilamp. Deze gloeilamp heeft een bepaalde lichtopbrengst, uitgedrukt in lumen. Laten we zeggen dat het 800 lumen is. Dit vertelt ons hoe helder de gloeilamp is.

Nu, als we willen weten hoe goed de kamer verlicht is, moeten we naar lux kijken. Als we de hoeveelheid licht meten die op een specifiek gebied van de vloer valt, kunnen we de luxwaarde bepalen. Als de kamer groot is en de gloeilamp niet voldoende licht produceert om een comfortabele verlichting te bieden, kunnen we overschakelen naar een lamp met een hogere lichtopbrengst (meer lumen) of meer lampen toevoegen om de luxwaarde te verhogen en de verlichting te verbeteren.

In essentie kunnen we stellen dat lumen en lux verschillende aspecten van licht meten: lumen meet de totale hoeveelheid licht die wordt uitgestraald, terwijl lux de intensiteit van dat licht op een specifiek oppervlak meet. Door het begrijpen van deze concepten kunnen we betere beslissingen nemen bij het kiezen en plaatsen van verlichting in verschillende omgevingen, waardoor we comfortabele en effectieve verlichtingsoplossingen kunnen creëren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht