Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Creatief met led: 5 leuke ideeën voor in en om het huis

  • Geplaatst op
  • Door Piet Jan Boers
  • 0
Creatief met led: 5 leuke ideeën voor in en om het huis

Ben je ervan overtuigd dat led verlichting de toekomst heeft? Ben je al bezig om je huis te voorzien van energiezuinige en kostenbesparende led verlichting, maar snak je naar inspiratie? Of heb je juist geen idee hoe je led verlichting —die toch vaak de associatie heeft met ongezelligheid— als sfeermaker moet inzetten in je huis? Bedenk dan dat er tal van creatieve en inventieve manieren zijn om je huis gezellig te maken met led verlichting.

De tijd dat led verlichting alleen werd gebruikt als indicatieverlichting in elektronische apparatuur is verleden tijd. Led verlichting heeft een lange levensduur, een laag energieverbruik en een geringe stralingswarmte (heel veilig!). Hierdoor is led verlichting heel geschikt voor uiteenlopende doeleinden, dus ook voor in en om het huis!

Bijkomend voordeel is dat de ontwikkeling van de led lamp nog in volle gang is. Dat betekent dat verlichten met led steeds goedkoper en aantrekkelijker wordt. Dit blog laat je in vijf punten zien hoe je led verlichting in en om je huis op een creatieve manier kunt inzetten.
 

1: Verlicht je huis

Trap
Bron: Pinterest

Spotjes

Het mooiste licht in huis is indirect licht. Dit creëer je door met spotjes te werken. Die kunnen zowel in het plafond, mooi afgewerkt achter een lijst, langs de trap, of in de vloer worden aangebracht. Met dimbare ledspots kun je de felheid van de verlichting zelf bepalen. Je kunt dan kiezen voor romantisch sfeerlicht of juist voor voldoende licht om bij te kunnen lezen. Daarnaast kun je verschillende groepen van spotjes maken en aan elke groep een andere lichtintensiteit toekennen.

 

Baden in het licht

Houd je ervan om lekker ontspannen in bad te gaan? Heb je dan wel eens gedacht aan de rustgevende werking van licht? Je kunt spotjes aanbrengen in het plafond of de vloer, maar je kunt ook licht aanbrengen onder je badkuip, in je badkamerkastjes of rond je badkamerspiegel met led strips. Het geeft niet alleen een mooi effect in je badkamer, maar het levert ook veel meer rust op dan een enkele plafondlamp. Ook hier kun je natuurlijk weer met dimmers werken.

Let wel op, want de badkamer is een natte ruimte. Wees dus altijd voorzichtig met het installeren van verlichting. Kies voor IP65 gekeurde badkamer spotjes en zorg dat de lichtbak waarin de spotjes gemonteerd worden waterdicht en vochtbestendig is. Dat voorkomt kortsluiting in de verlichting.                                                                                    

 

Rustig slapen

Niet alleen tijdens het badderen is een rustige omgeving fijn. Ook in de slaapkamer is vaak behoefte aan een kalme sfeer om te ontspannen en daarna heerlijk te kunnen slapen. Kies bijvoorbeeld voor warme ledverlichting in de vorm van spotjes in het plafond of op de grond. Ook leuk is het plaatsen van een ledstrip onder het bed voor een onverwacht effect.

Wil je de romantische kant op? Dan kan licht natuurlijk ook een sensuele sfeer creëren als je met bijvoorbeeld de kleuren roze en rood werkt.

 

In de keuken

Je kunt er ook voor kiezen om led verlichting in de keuken te gebruiken. In deze ruimte is helder wit licht om bij te kunnen koken vaak wel gewenst. Maar, dit hoeft nog steeds niet te betekenen dat je keuken een ongezellige ruimte wordt.  Monteer de verlichting bijvoorbeeld eens onder de keukenkastjes boven of onder je aanrecht. Op deze manier creëer je perfect licht op je werkblad en een cool effect op de vloer. Hetzelfde geldt voor verlichting boven je fornuis, voor een optimaal kijkje in je pannen. 

Zorg er wel altijd voor dat je de verlichting goed schoon kunt houden: vetspatten kunnen de levensduur van ledlampen aanzienlijk verkorten. 
 
 

2: Verlicht je meubels

Ga je liever voor een minder rigoureuze en minder definitieve aanpak? Dan leent led verlichting zich ook prima voor toepassingen in je meubels. Niet alleen led verlichting onder je bank kan heel mooi staan. Ook onder of in je kasten kan het een gaaf effect geven. Of wat dacht je van je boeken- of vitrinekast?3: Kleur je huis

Dankzij de opkomst van led verlichting zijn de mogelijkheden voor kleurgebruik in verlichting toegenomen. Kleuren zijn niet alleen erg leuk om toe te passen in je huis, maar ze hebben ook bepaalde effecten op de sfeer en op je gemoedstoestand. Hier vind je de kleuren, hun kenmerken en het psychologische effect op een rij:
- Wit: schoon, helder, transparant, zuiver, onschuldig, koelte, opgeruimdheid en hygiëne.
- Rood: intens, energie, sensualiteit, opvallend.
- Oranje: vrolijkheid, stimulerend, verwarmend, creativiteit, opvallend.
- Geel: geluk, blijdschap, onbezorgdheid, energie, opvallend.
- Groen: natuur, harmonie, vruchtbaarheid, versheid, jeugdigheid, groei, rustgevend, stabiliteit en ontspannend.

- Blauw: stabiliteit, trouw, rust, wijsheid, kalmte, mannelijkheid, luxe.
- Paars: macht, rijkdom, onafhankelijkheid, wijsheid, mysterie, magie, creativiteit, populair bij kinderen.

- Roze: liefde, passie, zorg, intimiteit, liefde, vrouwelijkheid, comfort, rust, positiviteit en vertrouwen.
 

Kleuren

Bron: Hative


Zoals je ziet creëert elke kleur een ander effect. Probeer eens om met kleur te spelen in je huis. Vraag jezelf af welke sfeer de verschillende ruimtes in je huis moeten uitstralen en pas je kleurgebruik daar op aan. Je zult zien dat het gebruik van kleur heel veel kan doen in je huis. Met een afstandsbediening kun je al helemaal eindeloos variëren.

 
 

4: DIY met led strips

Wil je graag zelf aan de slag gaan met led verlichting en er misschien zelfs een do-it-yourself project van maken? Dan kun je met led verlichting je hart ophalen. Het is namelijk mogelijk om led verlichting op een rol te kopen. Zo’n rol met led strips kun je zelf inkorten tot stukken vanaf 5 centimeter. Je kunt dan  led strips verwerken in elke accessoire die je in huis hebt. Eventueel zijn de led strips weer te dimmen voor het bereiken van de juiste lichtsterkte.

Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk een lichtletter maken van karton, wat verf, een schaar en een led strip. Ook een wandelement kun je een prachtig effect geven door er led verlichting achter te plaatsen. Stoer met bijvoorbeeld steigerhout.

Heb je kinderen en wil je een rustige omgeving scheppen waar zij lekker kunnen spelen? Creëer dan wat kalmte in de kinderkamer door blauw licht achter een wandpaneel te monteren. Ook leuk aan led verlichting is de combinatie met natuurlijke elementen. Hout en steen lenen zich hier goed voor. Zo kun je bijvoorbeeld van een stevige balk en led lampjes aan een snoer een hele nieuwe lamp voor boven de eettafel maken. Over natuur gesproken: wist je dat planten ook veel van led strips houden? Je kunt heel gemakkelijk zelf groeilichtjes voor je planten maken.

 

Led in de tuin

5: Sprookjestuin

Zie je? Led verlichting is niet ongezellig. Integendeel, het biedt tal van mogelijkheden om sfeer te geven aan je tuin en aan je huis. Het idee dat led lampen erg duur zijn en niet geschikt zijn om sfeer te creëren in huis, is achterhaald. Weg met het idee van koud en helderwit licht: op het gebied van sfeerverlichting kun je niet meer om de led lamp heen!

Het aantal argumenten om geen ledlampen te gebruiken als sfeerverlichting in huis, wordt dan ook steeds kleiner.Niet alleen binnenshuis komt ledverlichting uitstekend tot zijn recht. Ook buiten is het mogelijk om te genieten van mooie, soms zelfs sprookjesachtig verlichting en wel in je eigen tuin! Heb je geen idee hoe? Breng dan eens grondspotjes aan rondom het tuinpad of bij de vijver. Bloembakken en borders kun je ook heel gemakkelijk verlichten met prikspots.

Heb je een balkon? Dan kun je natuurlijk led verlichting aanbrengen op de rand. Je kunt hiervoor led lampjes gebruiken of je kunt een led strip aanbrengen. Led strips zijn geschikt voor buiten en zullen niet snel beschadigen of stukvriezen. Deel je ideeën!

Heb jij ervaring met het gebruik van led spots? Wij zijn erg benieuwd naar jouw creatieve ideeën, dus deel ze met ons door een reactie achter te laten onder dit bericht!

                                                                                                        Bron: Recycled Interiors

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht