Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

LED verlichting: de 10 meest gestelde vragen

 • Geplaatst op
 • Door Piet Jan Boers
 • 2
LED verlichting: de 10 meest gestelde vragen

Wij krijgen veel verschillende vragen met betrekking tot LED verlichting. Deze proberen we iedere maand middels onze blogs te beantwoorden. Zo schreven we vorige maand over het onderwerp kleurtemperatuur en welke lichtkleur past bij welke ruimte in jouw huis. Deze maand hebben we een aantal veelgestelde vragen bij elkaar verzameld voor de bezoeker die geen tijd heeft om al onze blogs te lezen.

We beginnen met een technische, maar toch veel gestelde vraag:

 

1. Hoe werkt een LED spot?

LED is de afkorting voor light-emitting diode. LED’s zijn kleine lichtbronnen die door beweging van elektronen via een halfgeleidermateriaal worden verlicht. Dit kan zichtbaar licht zijn, in diverse kleuren, maar ook infraroodstraling of ultraviolette straling. LED’s worden zoals je misschien wel weet niet alleen voor spotjes en lampen gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld displays van TV’s en de verlichting van je auto.

 

2. Wat zijn de voordelen van LED verlichting?

Voor velen is het belangrijkste voordeel van LED verlichting dat ze een stuk zuiniger zijn dan haar voorgangers. Daarnaast wordt ook vaak de duurzaamheid genoemd. Een LED spot heeft over het algemeen aanzienlijk meer branduren en het duurt dus een stuk langer voordat deze aan vervanging toe is. Beide voordelen betekenen ook dat LED verlichting beter is voor het milieu. Iets waar steeds meer mensen zich bewust van worden.

 

3. Wat zijn de nadelen van LED verlichting?

Natuurlijk heeft LED verlichting ook enkele nadelen. De instapkosten liggen gemiddeld hoger dan oudere lichtbronnen zoals gloeilampen en halogeen lampen. Op de lange termijn, zoals hierboven al wordt genoemd, is LED verlichting echter altijd de goedkopere optie.

 

4. Hoeveel geld kan ik besparen met LED verlichting?

De daadwerkelijke besparing is natuurlijk afhankelijk van je huidige lampen en de LED's waarmee je deze gaat vervangen. Een vuistregel is echter dat een LED lamp zo'n 10% van de energie verbruikt die een gloeilamp verbruikt. Hiermee bespaar je dus ongeveer 90% op je huidige verlichtings-energiekosten. En dit jaar op jaar.

 

5. Hoe lang gaat een LED spot mee?

LED verlichting gaat aanzienlijk langer mee dan traditionele verlichting. Hierdoor hoef je een lamp minder snel te vervangen. Om het verschil te illustreren: een gloeilamp heeft gemiddeld 1.000 branduren. Bij gemiddeld 4 uur per dag gaat de lamp dus 250 dagen mee, voordat deze aan vervanging toe is. Een LED lamp heeft gemiddeld 35.000 branduren. Met hetzelfde rekensommetje gaan deze 8.750 dagen mee; jaren dus!

 

6. Zijn LED spots dimbaar?

Niet alle LED spots zijn dimbaar. Het goede nieuws is dat van bijna iedere LED spot een dimbare variant verkrijgbaar is. Bij de aankoop van een LED spot wordt vrijwel altijd gemeld of deze wel of niet dimbaar is. Let dus goed op. Bekijk onze pagina voor een overzicht van al onze dimbare LED spots. Dimbare led spots kunnen ook gewoon met een schakelaar bediend worden. Dus zonder dimmer.

 

7. Hoe warm wordt een LED spot?

Ja, een LED spot wordt warm bij gebruik. De temperatuur ligt echter een stuk lager dan gloeilampen en halogeen lampen. Een LED spot wordt bij (langdurig) gebruik zo'n 30 - 50 graden warm. Dit is een stuk koeler dan bijvoorbeeld een halogeenlamp waarvan de temperatuur tot wel 250 graden kan stijgen. Een LED spot kun je dus ook aanraken zonder je handen eraan te verbranden.

 

8. Kunnen LED spots in de tuin worden gebruikt?

Ja, LED spots kunnen ook in de tuin worden gebruikt. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. De lamp en het armatuur waarin deze wordt bevestigd moeten tegen vocht kunnen. De mate waarin een lamp waterbestendig is wordt aangegeven met een IP-waarde. Een IP20 lamp of armatuur is enkel geschikt voor binnengebruik. Een IP44 spot is bestendig tegen spetters en een IP65 of IP67 notering geeft aan dat de spot volledig waterdicht is. Neem bij twijfel contact met ons op.

 

9. Wat zijn lumen?

Lumen is een term die je vaak tegenkomt wanneer je op zoek bent naar LED verlichting. Het is een meeteenheid voor de lichtsterkte van een lamp. Hoe hoger het aantal lumen, des te meer licht de lamp geeft. Lees voor meer informatie over dit onderwerp onze blog "Wat zijn lumen?".

 

10. Welke LED spot heb ik nodig?

De laatste en belangrijkste vraag: welke LED spot heb ik nodig? Het antwoord hierop hangt af van een aantal variabelen. Voor welke ruimte wil je de spots gebruiken? Moeten ze kantelbaar zijn? Wil je ze kunnen dimmen? Wij hebben onze webshop zo ingericht dat het voor de bezoeker zo makkelijk mogelijk is om de juiste spot te kiezen. Je kunt een categorie kiezen, bijvoorbeeld Badkamer LED spots of Keuken LED verlichting. Vervolgens kun je filteren op dimbaarheid, fitting, wattage, wel of niet kantelbaar en andere opties. Dit moet je een stuk op weg helpen. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met een van onze medewerkers op [email protected] of stuur een ticket in op deze pagina.

 

Heb je andere vragen? Stel ze gerust in de comments.

 

Reacties

 1. Leon de Leeuw Leon de Leeuw

  Toevoeging op mijn bovenstaande vraag.
  Eindelijk meen ik te weten wat de oorzaak en de oplossing is.
  De oorzaak is de voetschakelaar uit het jaar 1985. De technische oorzaak ken ik niet.
  De oplossing is eerst de stekker uit het stopcontact halen, dan de schakelaar indrukken, en dan de stekker weer insteken.
  123ledspots : Mooi ook weer opgelost. Dank voor je melding.

 2. Leon de Leeuw Leon de Leeuw

  Al twee keer ging een nieuwe LED lamp na ongeveer negen maanden stuk. De LED lamp zat in een staande lamp met een voetschakelaar. Is iets te zeggen over een mogelijke oorzaak?
  123ledspots: Dat is eigenlijk onmogelijk zo te achterhalen. Als die bij ons gekocht is: Er zit bij ons 2 tot 3 jaar garantie op de spot. Anders zou ik eens bij je leverancier navragen.

 3. Aisha Trimbach Aisha Trimbach

  Hoe warm wordt een ledspot van 3 watt aan de achterkant? Kun je het combineren met plafondisolatie? Bijv. Door een bloempotje over de achterkant te plaatsen en dan isolatievlokken in de ruimte tussen plafond en verdiepingvloer te blazen?
  Reactie 123ledspots.nl: Dat is een goed idee! Deze spots worden, zoals wij dat noemen handwarm. Oftewel niet al te warm en je kunt ze nog makkelijk beet pakken zonder je handen te verbranden na een half uur branden. maar een ledspots heeft wel een beetje ruimte rondom nodig om dat kleine beetje warmte toch kwijt te raken. Dat verlengt de levensduur van je spots.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht