Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

Knipperende LED Verlichting; 5 tips die het knipperen stoppen

  • Geplaatst op
  • Door Piet Jan Boers
  • 27
Knipperende LED Verlichting; 5 tips die het knipperen stoppen

Sta je net lekker te douchen, begint de verlichting ineens te knipperen. Helemaal doorweekt stap je de douchebak uit, met een kletsnatte vloer tot gevolg. Mag je na het douchen ook nog eens gaan dweilen. Hopeloos begin je op de LED verlichting te tikken, maar zonder gevolg. Herkenbaar? Dan ben je niet de enige. Knipperende LED verlichting komt vaker voor dan je denkt. Gelukkig is dit probleem in veel gevallen zonder al teveel moeite op te lossen. We zetten een aantal oorzaken op een rij en geven je de juiste oplossing.

 

Niet alle LED verlichting is dimbaar

Wist je bijvoorbeeld dat niet alle LED verlichting dimbaar is? Wanneer je niet dimbare LED verlichting probeert te dimmen, krijgen de LED lampjes onvoldoende stroom waardoor ze gaan knipperen. Om dit probleem te voorkomen kun je het beste nieuwe - dimbare - LED verlichting aanschaffen, of je kunt ervoor kiezen de dimmer te vervangen voor een gewone schakelaar. In onze webshop vind je dimbare LED verlichting in de categorie dimbare LED spots.

 

Knipperende LED verlichting door een dimmer voor halogeen- of gloeilampen

Ben je onlangs overgestapt van halogeen- of gloeilampen naar LED verlichting? Heb je er toen ook aan gedacht de dimmer te vervangen? Het minimale vermogen van halogeen- of gloeilampdimmers is vaak te hoog voor het totaal vermogen van de LED lamp. Dit zorgt voor LED verlichting bij het dimmen van de lampen. De lamp is dan op zoek naar voldoende vermogen om te kunnen branden. Je kunt de dimmer eenvoudig vervangen voor een LED dimmer. In de sectie dimmers vind je dimmers die geschikt zijn voor LED verlichting.

 

Het verkeerde type LED dimmer

Heb je de oude dimmer wel vervangen, maar nog steeds last van knipperende LED verlichting? Dan heb je wellicht de verkeerde type dimmer aangeschaft. Er zijn twee typen: (1) een fase afsnijdingsdimmer en (2) een fase aansnijdingsdimmer. Gebruik je het eerste type voor het tweede type lamp of vice versa, dan kan het gebeuren dat je LED verlichting gaat knipperen. Vaak is het lastig terug te vinden op de verpakking welke dimmer je nodig hebt. De termen voor de benodigde dimmer worden vaak in het Engels weergegeven:

  • Fase aansnijding: Leading edge of RL
  • Fase afsnijding: Trailing edge of RC

Controleer dus altijd of de dimmer en de verlichting hetzelfde type zijn.

 

De verkeerde driver

Heb je er bij de overstap van halogeen- naar LED verlichting aan gedacht de driver oftewel de transformator te vervangen? Dit apparaatje zorgt ervoor dat de netstroom wordt omgezet in de juiste wattage voor de lamp. Omdat halogeen verlichting meer stroom dan LED gebruikt, zorgt een halogeen drive voor een grotere stroomtoevoer dan de LED lampjes aankunnen. Ook hierbij kunnen de lampen dus gaan knipperen, kan de verlichting overbelast raken en uiteindelijk kapot gaan. Vervang je driver daarom voor een driver die geschikt is voor LED verplichting. In de sectie LED drivers vind je een overzicht van deze drivers.

 

Kapotte driver

Begint de LED verlichting van de één op de andere dag te knipperen? Dan kan het zomaar zijn dat de driver kapot is. Dit wordt vaak veroorzaakt door oververhitting omdat de driver niet geschikt is of er te weinig ventilatie is. Wanneer de driver apart zit van de LED lamp, hoef je alleen de driver te vervangen. Zit de driver in de lamp? Dan moet je de hele lamp vervangen. Zorg er na het vervangen wel voor dat de temperatuur niet boven de 50 graden komt. Dit voorkomt herhaling van hetzelfde probleem.

 

Zware apparaten in dezelfde groep als de LED verlichting

Knippert de LED verlichting niet constant, maar zit er fluctuatie in? Ga bij jezelf na wanneer het knipperen voorkomt. Kan het zijn dat de LED verlichting begint te knipperen als er een zwaarder apparaat, zoals de koelkast of de vaatwasser, aanslaat? LED verlichting is namelijk erg gevoelig voor stroomimpulsen van buitenaf en kan in dit soort situaties gaan knipperen. De oplossing voor dit probleem is iets lastiger, maar een zeer effectieve oplossing is de zwaardere apparaten aansluiten op een andere groep. Dit kun je uiteraard testen door tijdelijk een verlengsnoer te gebruiken en te controleren of het knipperen daarna minder is geworden.

Mocht je op dit moment last hebben van knipperende LED verlichting, dan hopen wij dat deze blog je iets dichterbij de oplossing heeft geholpen. Mochten er nog vragen en onduidelijkheden zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons via 079-7112148, ons contactformulier in te vullen of jouw vraag te mailen naar [email protected]. Wij helpen graag!

Reacties

  1. A.H. Uitje A.H. Uitje

    Wij hebben twee buitenlampen die aangaan als het donker wordt. Allebei deden ze het jaren goed, maar 1 knippert nu als hij aangaat. Als ik die in een andere fitting doe, is er geen probleem en als ik een nieuwe lamp in die fitting doe, dan knippert die ook. Dus er zal iets mis zijn met lichtdetector of aansluitingen.
    Enig idee wat ik hieraan zou kunnen doen?
    >>> Reactie 123 ledspots: Dat is lastig te zeggen zo. Maar dat het aan de aansluiting of aan de sensor dat is duidelijk. Als ik het zo zou moeten zeggen is het de sensor.

  2. Robert RT Tielemans Robert RT Tielemans

    mijn ledlamp met sensor blijft knipperen, ook als ze niet moet branden. Wat kan de oorzaak zijn.
    Reactie 123ledspots:
    Dat lijkt op een defect in de lamp. Ik zou dat dat even met je leverancier opnemen.

  3. FrankL FrankL

    Wij hebben boven de eettafel een balk met 5 grote ledlampen, type Lucide e27 5W. 2 van deze lampen knipperen, de overige 3 niet. Als ik de lampen verplaats, gaat de klacht mee. Dit verwacht je niet van zulke dure leds a €13,99.
    De bijbehorende muurdimmer (RC of RL) verkoopt de Praxis niet. Die heb ik elders moeten kopen. Ik denk niet dat daarin de klacht zit.

    Als ik de bon kan vinden, ga ik terug met deze 2 leds, want ik denk dat daarin de klacht zit.
    Reactie 123ledspots: daar zou ik inderdaad meet terug gaan naar je leverancier. Het zit ongetwijfeld in die twee lampen.

  4. Dehaemers Joris Dehaemers Joris

    Meerdere ledspots op 1 schakelaar moeten veelal in serie aangesloten worden. Eigenaardig, meer licht en geen flikkeren meer!

  5. alain laerenbergh alain laerenbergh

    Ik heb mijn inbouwspots vervangen en ook nieuwe led spotjes gedaan. Deze zijn dim baar .
    Nu ik het licht uit doe gaan soms het eerst of het laatste spotje terug aan na een tijdje.
    Ligt dat aan mijn dimmer ?

  6. Michael Michael

    Heb de 2 gloeilampen in de keuken vervangen door 2 ledlampen van 4 watt (2019) en die hebben uitstekend gewerkt, echter sinds kort geeft 1 van de 2 ledlampen minder licht, kan iemand mij vertellen hoe dit kan en wat ik er tegen kan doen?

  7. Theo de Man Theo de Man

    Ik heb op de badkamer een brice led lamp( led wisselen niet mogelijk want het is een vast geheel) nu ca. een jaar oud, heeft het steeds gedaan maar sinds enkele dagen gaat hij als je hem aanzet knipperen en soms na enige tijd houd het op maar soms blijft hij doorgaan met knipperen , dit gebeurt op wisselende tijden dus geen piek o.i.d. wie weet wat dat kan zijn?
    123ledspots: Dat lijkt mij een defecte driver van de lamp. Ik zou dat even met je leverancier opnemen.

  8. Silke Silke

    Ik had de electricitijdsdraad per ongeluk uitgetrokken en toen er etrug electricitijd was begon het te knipperen
    Ik kom het met de afstandsbediening niet afzetten. Ik heb alles geprobeert maar het blijft flikkeren. Wat kan ik doen?
    123ledpots: Beste Silke, dat is lastig om dat op afstand zo te zeggen. Zijn ze bij ons gekocht? Zo niet, neem dan even contact op met je leverancier.

  9. Wim Vranken Wim Vranken

    Mijn ledspots zijn blijkbaar nog aangesloten op halogeendimmers. Osram par16 35 36° 3,3w AB30664 dim 230lm 2700K. Welk type dimmers moet ik hiervoor gebruiken aub?
    >>>> Deze dimmers werken daar prima op: https://www.123ledspots.nl/led-dimmer-0-300w.html

  10. agnes Baert agnes Baert

    5 nieuwe Calex led lampen 7 watt gekocht.
    Flikkeren,flikkeren,flikkeren in welk staand lampje ik het ook probeer.
    Niet goedkoop maar totaal onbruikbaar!!
    >>> 123ledspots: Beste Agnes, wij verkopen geen Calex, maar als je er een dimmer op hebt zitten, dan kan het zijn dat de combinatie dimmer > Calex lampen geed goede match is. Ik zou dit even aankaarten bij je leverancier.

  11. Bregtje Bregtje

    Hallo, mijn ledlampen beginnen te flikkeren als er een stroomverbruiker, meestal de combimagnetron, aanstaat. De flikkerende verlichting en de magnetron zitten echter op 2 verschillende groepen. Hebben jullie een idee hoe dit kan?
    123ledspots: Het lijkt er op dat de lampen niet goed beschermd zijn tegen dat soort zaken. Het kan ook zijn dat de bedrading te dicht bij elkaar ligt. Leds zijn zeer gevoelig voor dit soort zaken. Zijn ze bij ons gekocht?

  12. Jonas Jonas

    Goedendag, ik heb zojuist hallogeenlampen (spots) vervangen door ledlampen (220-240v 50/60Hz, GU10. Dimbaar. De lampjes op de ene schakelaar werken zoals verwacht: kan ze aan en uitzetten en dimmen. Dezelfde lampjes op de andere schakelaar knipperen en reageren ook niet meer op de dimmer/schakelaar (stroom moet er af). Hoe verhelp ik dit?
    123ledspots: Dat is een lastige zaak. Dat zou gewoon moeten werken, of is het een dimschakelaar? Dan zou het kunnen dat je niet de juiste dimmer hebt voor deze spots. Heb je ze bij ons gekocht, zo ja welke zijn het?

  13. Jacques Smulders Jacques Smulders

    Ref. Mijn bericht van gisteren. Vandaag ging de lamp na een paar minuten uit en bleef uit. Na de schakelaar uit/aan te doen ging hij weer uit maar na een paar minuten weer het zelfde. Eruit gehaald en het schroefdraad gedeelte was iets warm. Denk nu ook dat het de drivers was. Lamp vervangen. Kijken wat er gebeurt

  14. Jacques Smulders Jacques Smulders

    Goede site! Kompliment. Toch nog een vraagje. Ik heb in de badkamer al lang in een plafonnière een 6,5 w ledlamp.
    Geen dimmer of tijdschakelaar. Groep is voor slaapkamer en badkamer. Slaapkamer staat een wekker. Badkamer een elect.tandenborstel en een spiegellamp. Toch knippert ie soms. De kontakten van de fitting d plafonnière een beetje schoongemaakt. Was iets geoxideerd .
    What to do?
    123ledspots: Dat is een lastig verhaal en niet zo 123 op te lossen helaas. Ik denk zelf aan een defecte driver.

  15. Dylan Dylan

    Woon in een nieuwbouw huis en Ik heb een warmtepomp in huis. Wanneer deze aanslaat kan het voorkomen dat verlichting begint te knipperen. Deze verlichting is wel gedimd en hier zitten twee zigbee smart dimmers achter.
    Mijn philips hue lampen hebben hier geen last van.

    Moet ik nu de zigbee smart led dimmers de - meer aandraaien

    Graag advies hoe ik dit kan oplossen.
    123ledspots:
    Daar is waarschijnlijk een oplossing voor. Je kunt dit eens proberen:
    https://www.ecodim.nl/ed-10009.html

  16. Mari Mari

    We hebben hier sinds een dag of 3 het volgende probleem.
    Als we de verlichting uit doen, knipperen de 3 ledlampjes nog 1 x.
    Dus de lampjesgaan uit bij het omzetten van de schakelaar, maar na 1 seconden knipperen ze nog 1 x, dan is alles uit.
    Dit is nooit eerder geweest.
    123ledspots: vreemde zaak. zitten alle lampjes op 1 driver? zo ja dan ben ik bang dat de driver defect is. Als ze bij ons gekocht zijn dan heb je 3 jaar garantie. Mail ons even met het ordernummer.

  17. Harry Harry

    Ik ben overgegaan op led verlichting nieuwe spots 8 stuks incl. lampen. Perfect.
    Totdat ze gingen knipperen. Soms uren niet dan ineens héél hevig en vervolgens weer af en toe...Dimmers vervangen...het knipperen bleef. Waren het misschien de spots? Ongeschikt voor led? Of waren het dan de led-lampen of een stroomlek...Of de vaatwasser? De oplossing álle led-lampen vervangen voor gloeilampen. Geen geknipper meer. We jammer van het type licht en het stroomverbruik. Maar beter dan dan geflikker sorry van die verrekte led-lampen!

  18. Dirk Dirk

    Hallo ik heb een ledlamp die juist na het uitschakelen om de 1 a 2 minuten een flist geeft, het betreft een hotel schakeling zonder dimmers.
    Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

    Reactie 123ledspots.nl:
    Het lijkt op een lekspanning. Maar zie maar eens te vinden waar dat vandaan komt. Ik zou er even een elektricien naar laten kijken.

  19. Klantenservice 123ledspots Klantenservice 123ledspots

    Beste Herrie,

    Dat lijkt mij een trafo probleem. Als ze allemaal op 1 trafo of driver zitten dan is die waarschijnlijk defect.
    >>>>
    Hallo, ik heb een eind vorig jaar mijn halogeen spotjes onder de keukenkastjes vervangen door led verlichting. Dit is bijna een jaar goed gegaan, maar nu beginnen de led-lampen ineens te knipperen met tussenpozen van een paar seconden. Weet iemand misschien waarom dit ineens gebeurd?

  20. Piet Jan Klantenservice 123ledspots. Piet Jan Klantenservice 123ledspots.

    Beste Wilbert,
    Als er eentje knippert ligt dat ongetwijfeld aan de spot zelf. Als ze allemaal knipperen meestal aan de dimmer. Je hebt twee jaar garantie bij ons, dus als hij bij ons vandaan komt wordt hij gratis vervangen.

  21. Jannic Jannic

    Wij hebben halogeen spots vervangen door dimbare LED spots. Ze werken goed maar wanneer deze uit staan, knippert er één continu.
    Wat zou hier de oorzaak kunnen zijn?

  22. Herrie Herrie

    Hallo, ik heb een eind vorig jaar mijn halogeen spotjes onder de keukenkastjes vervangen door led verlichting. Dit is bijna een jaar goed gegaan, maar nu beginnen de led-lampen ineens te knipperen met tussenpozen van een paar seconden. Weet iemand misschien waarom dit ineens gebeurd?

  23. Desi Held Desi Held

    Hi Ik heb mijn halogeen lampen vervangen voor led-lampen. deze zijn dimbaar. zodra ik dim begint het knipperen. het gekke is dat dit niet gebeurt al ik er 1 halogeen lamp tussenplaats.. wat te doen? een Led-dimstabilisator?
    reactie 123ledspots.nl :
    Dat lijkt me niet de bedoeling. Blijven ze knipperen? Dan heb je waarschijnlijk ergens een lekspanning zitten. Ik zou dat even met de leverancier van de tijdschakelaar of lampen opnemen. Of even een elektricien er naar laten kijken.

  24. Luc Luc

    Beste
    Ik heb ook een electronische programmeerbare tijdschakelaar voor de led tuinverlichting geplaatst. Deze doet het goed wanneer de tijdschakelaar AAN staat. De Leds beginnen echter te knipperen wanneer deze UIT staat.
    reactie 123ledspots.nl:
    Beste Luc,

    Dat lijkt me niet de bedoeling. Blijven ze knipperen? Dan heb je waarschijnlijk ergens een lekspanning zitten. Ik zou dat even met de leverancier van de tijdschakelaar of lampen opnemen. Of even een elektricien er naar laten kijken

  25. Piet Jan Boers Piet Jan Boers

    Beste Ilse, De tijdschakelaar moet geschikt zijn voor led-verlichting. Deze heeft normaal gesproken een soort soft-start ingebouwd welke de driver en led beschermt tegen overspanning.
    Je hebt dus grote kans dat je driver defect is.

  26. Lise Lise

    Mijn LED lamp is gaan knipperen nu ik er een tijdschakelaar tussen heb gezet. Zonder tijdschakelaar blijft hij nu knipperen! Er zit geen dimmer tussen!

  27. Kees van Ginneken Kees van Ginneken

    Ik heb de halogeenlamp boven de eettafel vervangen door een ledlamp (75 watt) en een leddimmer gemonteerd. Nu zijn er 2 problemen: 1. Er wordt vrijwel niet gedimd 2 De lamp knippert. Dat is te regelen op de dimmer ,maar het probleem blijft: Is het knipperen laag bij 'vollicht', dan is het knipperen groot bij 'laag licht' en v.v. graag advies

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht