Knipperende LED Verlichting; 5 tips die het knipperen stoppen
Niet alle LED verlichting is dimbaar
Wist je bijvoorbeeld dat niet alle LED verlichting dimbaar is? Wanneer je niet dimbare LED verlichting probeert te dimmen, krijgen de LED lampjes onvoldoende stroom waardoor ze gaan knipperen. Om dit probleem te voorkomen kun je het beste nieuwe - dimbare - LED verlichting aanschaffen, of je kunt ervoor kiezen de dimmer te vervangen voor een gewone schakelaar. In onze webshop vind je dimbare LED verlichting in de categorie dimbare LED spots.
Knipperende LED verlichting door een dimmer voor halogeen- of gloeilampen
Ben je onlangs overgestapt van halogeen- of gloeilampen naar LED verlichting? Heb je er toen ook aan gedacht de dimmer te vervangen? Het minimale vermogen van halogeen- of gloeilampdimmers is vaak te hoog voor het totaal vermogen van de LED lamp. Dit zorgt voor LED verlichting bij het dimmen van de lampen. De lamp is dan op zoek naar voldoende vermogen om te kunnen branden. Je kunt de dimmer eenvoudig vervangen voor een LED dimmer. In de sectie dimmers vind je dimmers die geschikt zijn voor LED verlichting.
Het verkeerde type LED dimmer
Heb je de oude dimmer wel vervangen, maar nog steeds last van knipperende LED verlichting? Dan heb je wellicht de verkeerde type dimmer aangeschaft. Er zijn twee typen: (1) een fase afsnijdingsdimmer en (2) een fase aansnijdingsdimmer. Gebruik je het eerste type voor het tweede type lamp of vice versa, dan kan het gebeuren dat je LED verlichting gaat knipperen. Vaak is het lastig terug te vinden op de verpakking welke dimmer je nodig hebt. De termen voor de benodigde dimmer worden vaak in het Engels weergegeven:
- Fase aansnijding: Leading edge of RL
- Fase afsnijding: Trailing edge of RC
Controleer dus altijd of de dimmer en de verlichting hetzelfde type zijn.
De verkeerde driver
Heb je er bij de overstap van halogeen- naar LED verlichting aan gedacht de driver oftewel de transformator te vervangen? Dit apparaatje zorgt ervoor dat de netstroom wordt omgezet in de juiste wattage voor de lamp. Omdat halogeen verlichting meer stroom dan LED gebruikt, zorgt een halogeen drive voor een grotere stroomtoevoer dan de LED lampjes aankunnen. Ook hierbij kunnen de lampen dus gaan knipperen, kan de verlichting overbelast raken en uiteindelijk kapot gaan. Vervang je driver daarom voor een driver die geschikt is voor LED verplichting. In de sectie LED drivers vind je een overzicht van deze drivers.
Kapotte driver
Begint de LED verlichting van de één op de andere dag te knipperen? Dan kan het zomaar zijn dat de driver kapot is. Dit wordt vaak veroorzaakt door oververhitting omdat de driver niet geschikt is of er te weinig ventilatie is. Wanneer de driver apart zit van de LED lamp, hoef je alleen de driver te vervangen. Zit de driver in de lamp? Dan moet je de hele lamp vervangen. Zorg er na het vervangen wel voor dat de temperatuur niet boven de 50 graden komt. Dit voorkomt herhaling van hetzelfde probleem.
Zware apparaten in dezelfde groep als de LED verlichting
Knippert de LED verlichting niet constant, maar zit er fluctuatie in? Ga bij jezelf na wanneer het knipperen voorkomt. Kan het zijn dat de LED verlichting begint te knipperen als er een zwaarder apparaat, zoals de koelkast of de vaatwasser, aanslaat? LED verlichting is namelijk erg gevoelig voor stroomimpulsen van buitenaf en kan in dit soort situaties gaan knipperen. De oplossing voor dit probleem is iets lastiger, maar een zeer effectieve oplossing is de zwaardere apparaten aansluiten op een andere groep. Dit kun je uiteraard testen door tijdelijk een verlengsnoer te gebruiken en te controleren of het knipperen daarna minder is geworden.
Mocht je op dit moment last hebben van knipperende LED verlichting, dan hopen wij dat deze blog je iets dichterbij de oplossing heeft geholpen. Mochten er nog vragen en onduidelijkheden zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons via 079-7112148, ons contactformulier in te vullen of jouw vraag te mailen naar [email protected]. Wij helpen graag!