Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht
0

LED spots: duurzaam en veilig

Al in de jaren 20 van de vorige eeuw ontdekte de Russische wetenschapper Oleg Losev dat als je door een kristaldetector (een soort puntcontactdiode) stroom stuurde, deze licht uitstraalde. Losev vroeg daar patent op aan, maar hij kwam helaas te overlijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien klopte het principe wel, maar waren de materialen die hij daarvoor gebruikte niet echt geschikt voor een economische lichtopbrengst. Het zou nog tot de jaren 60 duren voordat de Amerikaanse natuurkundige Nick Holonyak een led ontwikkelde die het ook echt deed. Sindsdien zijn LED spots bezig aan een gestage opmars. Led staat overigens voor light-emittting diode of in het Nederlands: lichtuitstralende diode. 

LED spots: tot wel 100.000 branduren

De populariteit van LED spots is bepaald niet verwonderlijk; LED spots kunnen een levensduur bereiken van wel honderdduizend branduren of meer. Dat is bijna vijfendertig jaar (!) bij een gebruik van acht uur per dag. Halogeenverlichting gaat met zo'n drieduizend branduren een stuk minder lang mee. Dat scheelt dus een hoop geld. Bovendien zitten er in LED spots geen gloeidraden die kapot kunnen gaan zoals bij een gloeilamp. Vooral die lange levensduur biedt een hoop voordelen. Bijvoorbeeld in de toepassing in openbare ruimtes zoals bioscopen, hotels, trappenhuizen, horecagelegenheden en winkelcentra. Ook zijn LED spots zeer geschikt voor de verlichting van hoge ruimtes omdat ze vaak jaren meegaan. Dat scheelt een hoop gedoe met gevaarlijke ladders. En niet in de laatste plaats natuurlijk voor gebruik in en om het huis. 

Nog meer voordelen van LED spots

Met LED verlichting zijn alle kleuren en vormen mogelijk. Verder zijn LED spots vrijwel onbreekbaar en bestand tegen trillingen en schokken. Het omhulsel van de lichtbron is gemaakt van epoxyhars zodat LED spots waterbestendig zijn. Ze zijn dus ideaal voor buitenverlichting. Omdat LED spots weinig of geen warmte afgeven kunnen ze geen brand veroorzaken (of blaren) en is het ook nog eens een kindvriendelijke verlichting. Nog een voordeel is dat LED lampen direct licht geven en niet hoeven op te warmen zoals een spaarlamp.  

LED spots en het milieu

LED lampen verbruiken 80 tot 90 procent minder stroom vergeleken bij gloei- en halogeenlampen. Dat betekent dat er minder stroom opgewekt hoeft te worden en dus is de CO2-uitstoot beduidend minder. Dat is goed voor het milieu. In tegenstelling tot spaarlampen en TL-buizen bevatten LED spots geen giftige kwikdampen en door de lange levensduur zal een LED spot niet snel op de vuilstort terechtkomen. Een LED lamp hoeft om diezelfde reden ook niet bij het chemisch afval ingeleverd te worden. Een LED lamp kan echter niet gerecycled worden. LED spots geven geen infrarode of ultraviolette straling af. Dat maakt deze lampen zeer geschikt voor het uitlichten van etenswaren en kleding tot en met schilderijen en andere voorwerpen in musea. 

Echt geen nadelen?

Zijn er dan echt helemaal geen nadelen van LED verlichting ten opzichte van andere soorten verlichting? Ja, die zijn er wel. Allereerst zijn er goede en minder goede LED lampen. Een kwalitatief goede LED lamp heeft een betere koeling dan een goedkope. Die koeling is zeer belangrijk voor de zo geroemde levensduur van LED verlichting, want door oververhitting neemt die levensduur zeer snel af. Goedkoop is in dit geval duurkoop. Verder is een veelgehoorde klacht dat bepaalde LED spots niet goed dimmen op sommige soorten dimmers en dat dimmers die wel geschikt zijn voor LED verlichting niet goedkoop zijn. Dat is misschien waar, maar daar staat tegenover dat die investering natuurlijk snel is terugverdiend. Graag uw licht opsteken op wat er allemaal mogelijk is op het gebied van LED? Dan staat de expert in LED verlichting 123ledspots.nl graag voor u klaar.

Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- gratis verzending!
2 weken op zicht