Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- geen verzendkosten
2 weken op zicht
0

Hoeveel spots per m2 nodig?

  • Geplaatst op
  • Door 123ledspots.nl
  • 0
Hoeveel spots per m2 nodig?

Bij het ontwerpen van de verlichting voor verschillende ruimtes in huis is het cruciaal om te begrijpen hoeveel verlichtingspunten per vierkante meter (m²) nodig zijn. De juiste hoeveelheid verlichting zorgt niet alleen voor een optimale helderheid, maar draagt ook bij aan de algehele sfeer en functionaliteit van elke ruimte. In deze blog gaan we dieper in op het aantal spots per m² voor vier belangrijke ruimtes: de woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamer.

Is er een perfect aantal spots per m2?

Voordat we ingaan op het perfecte aantal spots per m2 in de verschillende ruimtes van jouw woning, is het belangrijk om te begrijpen aan de hand van wat dit aantal wordt bepaald. Dat doen we middels het advies van de Europese Unie. Dit doen zij aan de hand van de NEN normen. Echter zijn deze normen met name opgesteld voor zakelijke omgevingen. Hier heb je dan ook niet zoveel aan als je wilt weten hoeveel spots per m2 jij in huis nodig hebt. Bovendien is het ook lastig berekenen hoeveel lux je hebt. Daarom hebben wij een tabel met vuistregels opgesteld om te bepalen hoeveel spotjes jij nodig hebt.

Wattage LED Spot
2 Watt
3 Watt
5 Watt
6 Watt
7 Watt
9 Watt
12 Watt
15 Watt
18 Watt
Bestrijkingsgebied
1-3m2
2-4m2
3-5m2
5-6m2
6-8m2
8-10m2
12-15m2
15-18m2
18-20m2

Houd er wel rekening mee dat het Wattage een eenheid is voor verbruik en geen lichtopbrengst.De lichtopbrengst wordt in Lumen aangegeven. Echter is bovenstaande tabel wel een goede vuistregel voor verlichting in huis.

Hoeveel spots per m2 in de woonkamer

De woonkamer is een veelzijdige ruimte waarin je veel tijd doorbrengt. Van ontspannende activiteiten tot entertainment in de vorm van een film kijken. Of gezellig borrelen met vrienden en familie. De behoefte aan licht is dus niet altijd hetzelfde. Dit is het eerste signaal dat dimbare spots hier goed van pas komen. Om te bepalen hoeveel (inbouw)spots jij nodig hebt volgens onze conversietabel, is het nodig dat je het aantal m2 van de woonkamer weet. Geen zin om (extra) lichtpunten aan te leggen? Kijk dan naar het aantal m2 en het aantal lichtpunten en kies daar het perfecte wattage spots bij. Voor een woonkamer van 30m2 met 2 lichtpunten (waar een aansluiting met meerdere spots, bijvoorbeeld 3, op aangesloten kan worden), is het dus voldoende om te kiezen voor 5 watt spotjes. 

Hoeveel spots per m2 in de badkamer

In de badkamer is het belangrijk om voldoende helderheid te hebben, vooral bij spiegels en werkoppervlakken. Toch komt er bij het kiezen van badkamerverlichting nog wel meer kijken. Dit is namelijk een van de meest vochtige plekken in huis. Het is dus belangrijk dat jouw verlichting hier ook tegen bestand is. Hiervoor hebben wij een blog over een badkamer verlichtingsplan opstellen geschreven.

Zodra je weet welke IP waarde je nodig hebt, kun je bepalen hoeveel spots per m2 je in de badkamer nodig hebt. Meet ook voor de badkamer op om hoeveel m2 het gaat en kijk waar de lichtpunten zitten. Neem vervolgens onze conversietabel bij de hand en je weet wat voldoende zou moeten zijn. 

Hoeveel spots per m2 in de keuken

De keuken vereist goed zicht voor kook- en schoonmaakactiviteiten. Toch is gezelligheid ook belangrijk als de keuken ook de plek is waar je lekker dineert. Qua keukenverlichting is een afwisseling tussen sfeerverlichting en functionele verlichting is daarom ook de beste keuze. 

Om te bepalen hoeveel spots per m2 je in de keuken nodig hebt adviseren wij om rekening te houden tussen de sfeerverlichting en functionele verlichting. Ook hier geldt weer: meet de keuken op en pak onze conversietabel voor het berekenen van hoeveel spots per m2 je nodig hebt. 

Hoeveel spots per m2 in de slaapkamer

In de slaapkamer heb je geen extra zaken om rekening mee te houden. Er is geen sprake van een vochtige ruimte, dus je kunt je volledig focussen op de kleur en sfeer van de verlichting. Ook zie je in veel slaapkamers vaak maar één centraal lichtpunt. Het berekenen van het aantal spots per m2 in de slaapkamer is daarom niet zo ingewikkeld. Meet wederom de grootte van de slaapkamer op en je weet hoeveel jij nodig hebt. Houd wel rekening met eventuele nachtlampjes. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vragen? 079 - 711 21 48
Voor 22:00 besteld : Morgen in huis
Boven € 50,- geen verzendkosten
2 weken op zicht